100 ÉV kiadvány

100 éves a szervezett tűzoltás Budakeszin – 1923-2023

Jubileumi kiadvánnyal készült a 2015-ben újjáalakított Budakeszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a korábbi Tűzoltótestület alapításának 100 éves évfordulójára.

1923. december 23-án fogadja el a Budakeszi Önkéntes Tűzoltótestület az Alapszabályát, és megkezdi működését településünkön. Az egyesület a Heimatbuch összefoglalója szerint mintegy 60 tagot számlált, a működő tagok állománya pedig nagyjából 35 főt tett ki. Mint ahogy a békeidőkről is kevés az információnk, úgy nem tudjuk azt sem, hogy a háború idején, főleg az 1944. márciustól december végéig tartó német megszállás alatt folytatta-e a tevékenységét. Mindenesetre legkésőbb a szovjet megszállással véget ért az addigi működési rend, katonai közigazgatás lépett életbe. A budakeszi szovjet helyőrség parancsnoka, Maszlov őrnagy egy 40 tagú nemzetőrség és egy 20 tagú rendőrség mellett egy 10 tagú tűzoltóságot alakított.

Az 1946 márciusában végrehajtott kitelepítések során az egyesület vezetősége és a tagság jelentős része elhagyni kényszerültek Budakeszit (voltak, akik már 1944-ben elmenekültek, másokat internáltak). Az egyesület vagyonát a vonatkozó rendeletek elvileg a község tulajdonába kerültek át – az ingatlanokat zár alá vették, az ingóságok és a pénzvagyon felkutatása azonban nem járt sikerrel.

A tűzoltóság aktív működéséről tudósít egy 1949. június 5-én kelt oklevél, amely azt igazolja, hogy az ugyanaznap Budaörsön megtarott „Budakörnyéki Járási tűzoltóversenyen” Budakeszi versenycsapata „a kocsifecskendő szerelés verseny számában első helyezést ért el”.

A budakeszi tűzoltóságnak a következő évtizedekben kifejtett működésének feltárása további kutatásokat igényel. Jelenleg egyetlen dokumentum ismert – ismét egy versenyoklevél – amely azt bizonyítja, hogy legalább az 1960-as évek közepéig biztosan van mit feltárni. 1964-ben a pilisszentiváni járási tűzoltóversenyen a „Budakeszi Önkéntes tűzoltóság férfi raja […] 400-as fecskendőszerelésben” III. helyezést ért el.

Annyi bizonyos, hogy 2015-ben 10 lelkes taggal újjáalakult a Budakeszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, és jelenleg szinte az összes Budakeszin történő estnél aktívan részt vesz a beavatkozásokban. Az elsődleges tűzoltói tevékenységen kívül részt feladatot vállal a fiatalok nevelésében, tűzmegelőzési- és közösségépítési feladatokban is.

BŐVEBBEN a budakeszi tűzoltók történelméről és jelenéről a jubileumi alkalomból bemutatásra került az a 94 oldalas kiadványban olvashatnak!

A kiadványban összegyűjtöttünk minden általunk ismert történelmi emléket a budakeszi tűzoltással kapcsolatban, valamint bemutatjuk a 2015 óta miképp működik az Egyesületünk, és milyen jelentős káreseteink voltak az elmúlt években.

Támogassa Ön is munkánkat egy támogatói példány megvásárlásával!

A kiadvány támogatói ára: 4.000 Ft.
Rendelését leadhatja az info@bote.hu email címen vagy a +36-30-483-8542 telefonszámon.